Začíná nevyzpytatelné play off 1. Ligy! Kdo má největší šance na titul?

24.04.2019 14:59

Zdroj: hokejbal.cz

Datum: 24. 04. 2019

Autor: Karel Geba     

Posledním víkendem v dubnu 2019 započnou vyřazovací boje v 1. Lize. Můžeme očekávat 4 zajímavé série, ve kterých bude začínat na svém domácím hřišti lépe postavený tým v tabulce ze základní části, což je obrovská výhoda. Jihlava, mladíci z Hostivaře, borci z Opavy a svítkovští Stars se budou muset poprat se dvěma zápasy, jenž na ně čekají v nepřátelském prostředí. Jak se s těmito podmínkami vypořádají? Kdo z nich má největší šance na to, aby potrápil favorita?

Do play-off se bohužel nepodívají hráči z Přelouče a Jindřichova Hradce, pro něž ročník 1. Ligy 2018/19 končí, jediné jejich štěstí je, že tato sezona je nesestupová, což udrželo oba týmy v této soutěži a můžete se na ně těšit i příští rok. V každé sérii uvidíte minimálně 3 zápasy, protože postup do semifinále musí celky potvrdit třemi výhrami, tím pádem je možné, že v některých sériích možná bude k vidění 5 zápasů, což je maximum. Naše redakce je pevně přesvědčena, že všechny nadcházející bitvy budou velice vyrovnané. Největší výhodu mají Horalové z Prachatic, kteří vstupují do play off z prvního místa, to znamená, že pokud postoupí, tak budou mít vždy výhodu prvních zápasů na svém stadionu. Dostanou se Highlanders ve své druhé sezoně v 1. Lize až do finále?

HBC Prachatice (1.) vs. SK Jihlava (8.)


V prvním čtvrtfinále narazí Prachatice na trápící se celek Jihlavy, jenž minulý rok bojoval o postup do extraligy, ale v této sezoně se stále hledá. Každý ale ví, že v play off se může stát cokoliv. V loňském roce dokázaly Prachatice postoupit z osmifinále, v němž porazily pardubický Svítkov 2:1 na zápasy, ale poté narazily na celkového vítěze 1. Ligy za ročník 2017/18, konkrétně na tým Karviné, jenž v současné době válčí v nejvyšší české soutěži. S karvinskou družinou tým z jihu Čech prohrál sérii 3:0. Teď jsou Horalové zase o rok zkušenějším týmem, jak se postaví k této sérii? S Jihlavou je nečeká nic jednoduchého.
Celek z Vysočiny na vyřazovací část soutěže sebere všechny síly a určitě bude znát jeho předchozí zkušenost ze zápasů play off, které již v 1. Lize odehrál. Hráči Jihlavy dokráčeli v předchozím play off až do finále, když přešli přes Olymp Jindřichův Hradec a Poličku stejným poměrem zápasů 3:0. Ve finále se utkali právě se zmíněnou Karvinou, které podlehli 3:1. Jak to pro Jihlavu dopadne tento rok? Prachatice mají druhou nejlepší ofenzívu a defenzívu v celé lize, což pro Jihlavu značí těžký kalibr. Ve vzájemných zápasech to vždy o něco lépe vyznělo pro Horaly, kteří na podzim na svém hřišti zvítězili 4:2, ale na jaře to měli o poznání obtížnější, když si výhru 3:2 na jihlavském plastu vystřelili až v poslední vteřině utkání. Koho byste radši viděli v semifinále? Prachatice nebo Jihlavu?

Favorit série: HBC Prachatice

HBK Bulldogs Brno (2.) vs. HBC Hostivař (7.)


V druhé sérii se můžete těšit na souboj Buldoků z Brna a mladíků z Hostivaře, jenž mají hned v první sezoně v této lize možnost okusit zápasy play off. Je velmi nezvyklé, že Brno startuje do vyřazovacích bojů z druhé pozice, protože v minulých ročnících Brno spíše bojovalo o samotný postup. Brno v loňském play off vypadlo již v osmifinále s jindřichohradeckým Olympem, když prohrálo 2:1 v sérii. Hostivař čeká premiéra, takže nás mohou borci z Prahy pouze příjemně překvapit. Brno šlape celou sezonu a sází na kompaktní a tvrdou hru, což jim právě přineslo druhou nejlepší startovací pozici do play off.

Na druhé straně Hostivař zažila báječný vstup do soutěže, ale po zimní přestávce přišly menší komplikace. Jarní část se hokejbalistům z Hostivaře vůbec nevyvedla. Na jaře dokázali vyhrát až poslední zápas proti Olympu, kterým si zajistili účast v další fázi soutěže a také si trošku zvedli sebevědomí. Pokud budou chtít Buldoky porazit, tak na ně budou muset najít účinný recept, protože vyhrát oba zápasy na brněnském asfaltu bude opravdový oříšek. V sezoně jsme mohli vidět dvě utkání, v nichž se tyto celky střetly. V podzimním klání vyhrálo Brno přestřelku na pražské Palmovce poměrem 5:4 a na svém domácím hřišti Bulldogs také dokázali zvítězit, což staví Brno do role favorita. Mladíci v této sérii mohou Brno potrápit aktivní hrou, ale možná je bude hendikepovat nezkušenost jejich mladého mančaftu.

Favorit: HBK Bulldogs Brno

TJ Snack Dobřany (3.) vs. SHC Opava (6.)


Nejvyrovnanější sérií podle naší redakce budou zápasy mezi Snackem z Dobřan a SHC Opavou, která se nedokázala dostat před pátý Svítkov. Tyto dva celky už se poměrně dobře znají z dlouhého působení v 1. Lize. Zde nejspíše bude hrát velký faktor produktivita obou týmu, ve které jsou jasně lepší hokejbalisté Dobřan, kteří se mohou spolehnout na útočníka Jana Kovaříka, jenž v této sezoně válí. Opava zase může více zužitkovat zkušenost, kterou nasbírala v minulých ročnících. V loňském čtvrtfinále nezvládla velice vyrovnanou sérii s poličskou Kometou a pro hráče z Moravskoslezského kraje hraje právě teď velkou roli jejich dosavadní forma, kterou se prezentovali, i když nedokázali ani jedno z posledních dvou utkání základní části vyhrát.

Uvidíme, jak se k tomu postaví celek ze západu Čech, jenž se minulý rok dostal až do semifinále, kde prohrál s Karvinou. Dobřany bude zdobit velká bojovnost na domácím, i tak na venkovním plastu. Zde je těžké tipovat vítěze, kdo bude úspěšnější? Pro nás jsou mírným favoritem Dobřany. Na podzim Šneci nedovolili Opavě vstřelit ani jednu branku, což pro ně znamenalo vítězství 6:0, ale na jaře to byli zase borci z Opavy, kteří ubránili čisté konto Grufíka na svém hřišti a zvládli utkání dotáhnout do vítězného konce v poměru 2:0.
Favorit: TJ Snack Dobřany

SK Kometa Polička (4.) vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice (5.)


Východočeské derby bude velice atraktivní podívanou. Tyto dva týmy na sebe narazily před dvěma roky, kdy Kometa Svítkov lehce vyřadila, a dokonce si došla pro svůj celkovým triumf v 1. Lize. Ani minulé play off pro Pardubice nebylo úspěšné, protože vypadly z Prachaticemi v osmifinále. Na jaře ale Stars chytly velkou formu a je to jen otázka, jakou fazonu zachytí v play off. Kometa je velice zkušený tým, který za poslední roky zažil velice vyostřené zápasy v play off, což by pro Poličku mohla být mírná výhoda. Navíc si Kometa drží sérii 8 výher v řadě, kterou si bude chtít určitě přenést i do play off. V loňském ročníku se Kometa umístila na celkovém třetím místě, když vypadla v semifinále s Jihlavou.

Hráči Poličky by měli k play off přistoupit zodpovědně, protože ví, že v těchto zápasech se může stát vše. Například v jejich cestě za titulem v sezoně 2016/17 narazili na skvěle hrající Karvinou, kterou porazili po 5 zápasech. Konkrétně ten 5. zápas byl velice chaotický. Kometa vedla po dvou třetinách 7:4, ale hokejbalisté Karviné zabrali a diváci viděli skvělé utkání, když museli přijít na řadu samostatné nájezdy, ve kterých byla úspěšnější Polička a vyhrála tak 8:7 po nájezdech. Oba vzájemné zápasy v základní části vyšly lépe pro Kometu. Nechme se překvapit s čím Stars vyrukují na hokejbalisty z Poličky. Svítkov má před touto sérií značný respekt, protože v posledním zápase Kometa zvítězila 3:0. I když Kometa skončila až na 4. místě po základní části, tak dokázala vstřelit nejvíce branek v celé základní části a také se jí podařilo nejméně branek obdržet. Komu věříte více? Kometě nebo Svítkovu? Kdo by si zasloužil postup více?

Favorit: SK Kometa Polička