Všechny děti potřebují hrát, říká o dívčím celku Jaromír Kotlík

02.10.2017 19:22

Datum: 02. 10. 2017

Autor: Anna Kuželová - hokejbal.cz
Dívčí celek Prachatic nastupuje v letošním ročníku v Přeboru mladších žáků. 

Ti, kteří mají něco společného s přeborem mladších žáků už o jedné zajímavosti pro letošní ročník vědí. Pro nezasvěcené přinášíme tuto informaci my. To, že mají Prachatice v této soutěži hned dva celky, může znamenat, že má tým velké množství mladých kluků a díky tomu kvalitní základnu do budoucna. Nejedná se však pouze o klučičí základnu, ale také o dívčí, protože Prachatice mají přihlášené čistě dívčí družstvo! To má na starosti dvojice Jaromír Kotlík s Petrem Bártou, a právě prvně jmenovaný se o svém týmu rozpovídal.

Holky ten sport baví

V loňském roce jste poprvé zavítali s týmem dívek na turnaj do Kralup, jak se od té doby vaše dívčí základna rozrostla?
Po našem prvním turnaji si nás začalo všímat stále více dívek a postupně si přicházelo hokejbal vyzkoušet na hřiště. Některé u nás zůstaly dodnes. Dnes máme na soupisce dvacet dívek v kategorii mladších žáků, jednu ve starších žácích a asi dvě v kategorii přípravek.

Čím to je, že se vám daří držet u hokejbalu takový velký počet dívek?
Na to se nás ptá hodně lidí. My jim na to říkáme, že máme hezké trenéry. (úsměv) Pravdou je, že holky tento sport baví a také je těší zájem okolí, když dokazují, že to není pouze sport pro kluky. 

Jak dlouho jste si pohrávali s myšlenkou přihlásit čistě dívčí celek do přeboru mladších žáků?
Začali jsme to zvažovat zhruba v polovině minulé sezony, kdy holky začaly doplňovat kluky v soutěži mladších žáků. Díky skvělým vztahům s Pavlem Valentou, trenérem mladších žáků, jsme vždy doplnili jejich tým o 2-3 dívky. Tam se právě začalo ukazovat, že jestli holkám něco chybí, je to právě zápasová praxe. Aby se všechny děti mohly zlepšovat, potřebují hlavně hrát. Na konci sezony jsme to počítali a dostali jsme se k číslu cca 20 chlapců a 18 dívek. Na jeden tým nás bylo prostě moc. Zvažovali jsme varianty dvou namixovaných týmů, nebo kluci a holky samostatně. Nakonec jsme se rozhodli pro druhou variantu.

Nedostatek hráček nás straší pořád

Jak u vás probíhal nábor dívek do týmu, a jak těžké bylo celý tým pro přebor složit?
První nábor do klubu proběhl pomocí SMS zpráv. Během jednoho dne se domluvilo 16 dívek.

Nebáli jste se před sezonou, že by dívky mohly během sezony skončit a vy byste neměli dostatek hráček?
Před soutěží jsme řešili komplikovanou situaci s nízkým počtem hráček, které by mohly hrát přebor mladších žáků. Také jsme řešili, co s hráčkami, které měly odehrány třeba dva zápasy a podle věkové kategorie by patřily do starších žáků. Požádali jsme tedy ostatní kluby v soutěži o výjimku a oni nám umožnili start těchto hráček v týmu mladších žáků. Za to bych jim chtěl poděkovat. To, že nebudeme mít dostatek hráček, nás straší pořád. Několik dívek v týmu se věnuje ještě jiným aktivitám a my doufáme, že se nám to s nimi nebude křížit a my budeme mít s kým hrát. Proto jsme také přijali nabídku od trenérů z Písku, kteří nás požádali, jestli by za náš tým nemohlo hrát několik jejich kluků, kteří by nás mohli příležitostně doplňovat. Znamená to tedy, že už nejsme na 100% dívčí tým.

Máte za sebou dva zápasy a v obou jste brali výhru, panuje tak zatím v týmu spokojenost?
Před prvním zápasem panovaly v celém týmu obavy z toho, jak to dopadne, jestli neprohrajeme 0:10. Holky celou noc nespaly, a i my trenéři jsme z toho byli dost na nervy. Ve vyrovnaném zápase s Pedagogem jsme měli víc štěstí a nakonec zvítězili. Druhý zápas v Suchdole nad Lužnicí jsme byli posíleni o kluky z Písku, a i když měl Suchdol více ze hry, podařilo se nám zvítězit.

Kluci se bojí ostudy

S jakými se setkáváte reakcemi, když týmy zjistí, že přijel celek plný holek?
Máme za sebou teprve dva zápasy, ale určitě jsou na náš tým všichni zvědaví. Z reakcí mezi dětmi víme, že se kluci bojí ostudy, kdyby s námi prohráli.

Jaké máte cíle do celé sezony?
Na 100% si užít hokejbal, ale hlavně se posunout herně. To si myslím, že by měl být cíl všech týmů v této soutěži. Většina mužstev totiž bojuje s nedostatkem dětí a v kategorii mladších žáků za ně hraje několik dětí z přípravek. Výsledky jsou tedy kolikrát odrazem spíše toho, jak staré děti kluby v této soutěži mají. Hlavním cílem je tedy zlepšení herních dovedností.

Jaké máte cíle s dívčím týmem do budoucna?
Náš cíl je dlouhodobý. Chtěli bychom mít v Prachaticích za 5 let kvalitní tým žen.