Rozhovor kapitána Horalů J.Turka pro server "Hokejbal-jih"

04.03.2015 11:29

Jan Turek (vlevo) při slavnostním vhazování v nové aréně (foto: HBC Prachatice)

Kapitán Prachatic Jan Turek věří, že sobotní porážka v novém stánku byla tou poslední

Petr Kaše ' 04.03.2015 09:10:52 '

II. NHbL - Poslední únorová sobota měla pro hokejbalisty Prachatic speciální význam. Oficiálně totiž byla otevřena jejich nová Higlanders aréna s plastovým povrchem, která se stane novým domovem Horalů. Úvodní vystoupení ale prachatickým příliš nevyšlo. Po debaklu zálohy s Protivínem padlo za dozoru dvou stovek diváků v čele se starostou města i prachatické áčko, které nestačilo na Betonovu. Příčiny porážky s vítězem posledních dvou ročníků odhaluje kapitán Prachatic Jan Turek, jenž vypráví také o nových posilách Horalů a rozdílu mezi betonovým a plastovým povrchem.

Premiéru v novém domácím stánku jste si představovali asi jinak že?

Ano, to je pravda. Přáli jsme si pro skvělé publikum, které nás přišlo podpořit, vyhrát. To se ovšem nepodařilo, ale i tak jsme si zápas náležitě užili. Jedna porážka jaro nedělá, my chceme být úspěšní na samém konci.

 

Co podle tebe rozhodlo o výsledku utkání?

Určitě první třetina, ve které jsme z nervozity kupili chyby a Betonova toho dokázala využít. V průběhu dalších třetin to bylo neproměnění minimálně pěti 100% šancí a dobré zákroky brankáře Daška. 

 

Nezachytili jste vstup do utkání a po pěti minutách prohrávali o dvě branky. Čím si to vysvětluješ?

Jak už jsem psal, hlavně nervozita a tlak nezklamat fanoušky. To, že jsme tak moc chtěli, nám svazovalo ruce a způsobilo nesoustředěnost na zápas samotný. Lítali jsme po hřišti jak splašený králíci a chtěli být všude první, místo toho abychom hráli takticky na úrovni a čekali na chybu soupeře, tak jak to umíme.  Velký díl na neúspěchu nesu i já, protože jsem nedokázal tým dostatečně herně na tento zápas připravit. Několik z nás včetně mě, místo tréninků řešilo provozní věci na novém stánku a další sounáležitosti, abychom si v sobotu mohli doma konečně zahrát a i s náležitou atmosférou si zápas užít. Tu krásnou atmosféru prostě někdo připravit musel, i když jak už teď víme, na úkor výsledku obou našich týmů.     

 

Překvapila Vás něčím Betonova?

Ano, tím, že se sešla v tak silné sestavě, i když bylo avizováno, že mají problémy se sestavou. smiley

 

Hosté měli k dispozici pouze dvě pětice, navíc na rozdíl od Vás neabsolvovali žádnou přípravu. Naproti tomu Vaše sestava čítala tři kompletní formace, na hřišti tento rozdíl ale nebyl příliš znát. Čím to?

Betonova měla kvalitní desítku zkušených hráčů, tak jak to u ní v důležitých zápasech bývá zvykem, k tomu ještě podpořenou kvalitním brankářem. I díky tomu se mnohem rychleji dostali do tempa a v první třetině udeřili. Ale ve třetině druhé a třetí jsme dle mého názoru i lidí přihlížejících byli lepším týmem se střeleckou převahou, avšak pokřivenou muškou, kterou bych čekal u vzduchovky na pouti a ne u našich hráčů. Jinak příprava proběhla pouze fyzická a na klukách je to znát, ale je potřeba hlavně zapracovat na herní praxi a nácviku situací, tam neproběhlo nic. Proto věřím, že se s přibývajícími tréninky budeme lepšit.

Betonova možná neabsolvovala přípravu, ale většina těch kluků má přes zimu jinou aktivitu, ať je to sálovka nebo hokej, kde tu herní praxi a orientaci využijete v prvním zápase víc než běhání po lese a zvedání činek. Vidím to i na našich hráčích, kteří tento sport provozují, že jsou na tom herně lépe než ostatní. Snad jediný Petr Janeček působil, že přípravu strávil u TV s taktickou tabulí, možná ještě pytlíkem brambůrků. smiley Jeho předpověď mu samozřejmě opět vyšla.         

 

Ve vaší sestavě se objevilo několik zvučných jmen. Jak k těmto přestupům došlo a počítáte s těmito hráči i do budoucna?

Konkrétně jsou to jména dvě (Pražák, Hnízdil), prozatím, něco se ještě rýsuje.  A ano s klukama počítáme, pokud je z Kladna uvolní a nebudou se nám krýt zápasy, rádi je opět uvidíme. Stali se součástí našeho týmu a věřím, že nám hodně pomůžou. Střídavý start jsem domluvil s panem Kubicou z Kladna (vedoucí oddílu), který i přes počáteční nesouhlas nakonec svolil a kluky uvolnil, i když jsou pro Kladno nepostradatelní a bál se hlavně o jejich zdraví. Jinak v našich řadách je bratr Daniela Hnízdila Michal, který to domluvil zase s klukama a i Jarda Markytán, který na Kladně působil a je spolubydlící Ondry Pražáka, tomu dost napomohl. Jinak musím říct, že kluci si na nic nehrají, sami projevili chuť u nás hrát a skvěle zapadli. Což se nedá říct o některých hráčích Betonovy, kteří směřovali své jízlivé poznámky právě k těmto hráčům a opět ukázali svou velikost... ale to už k mistrům prostě patří.    

 

Je velký rozdíl mezi betonovým a plastovým povrchem? Myslíš, že budete potřebovat nějaký čas na adaptaci a seznámení s novou plochou?

Většina hráčů už si plast okusila jinde, nebo poprvé okusí třeba u nás, ale každý na první pohled pozná, že tyto dva povrchy jsou diametrálně odlišné. Plast je rychlý, přesný, šetrný k vašemu pohybovému aparátu a taky čepeli. To je spousta výhod, je však třeba podotknout, že pokud se nezvolí dobrá obuv, je za mokra a vlhka kluzký. Ale to na asfaltu čáry taky. Věřím, že časem pro nás bude nespornou výhodou nejenom plast, ale i využívání plexiskel.    

 

Nyní Vás čeká Zliv. S čím do utkání půjdete a co je potřeba změnit/zlepšit?

Půjdeme s větší pokorou a hlavně s taktikou, která nás dělá úspěšnými. Zapracujeme na střelbě, koncovce a rozehrávce obránců. To jsou věci, kde nás nejvíce tlačí bota.

A s čím do utkání půjdeme??? S uvědoměním si co je pro nás Highlanders aréna, co jsou pro nás fanoušci a co jsme jeden pro druhého schopni na hřišti obětovat, aby sobotní porážka byla tou poslední v tomto nádherném super stánku.