Prachatice získaly triumf v základní části 1. Ligy! Pyšní se druhým nejlepším útokem

24.04.2019 14:55

Zdroj: hokejbal.cz

Datum: 24. 04. 2019

Autor: Filip Červinka    
  • Kapitán Jan Turek druhý zleva se těšil z poháru pro nejlepší tým 1. Ligy v základní části!

V neděli 21. dubna bylo odehráno kompletní 18. kolo 1. Ligy. Závěrečné boje v základní části nabídly zajímavé zápletky. Prachatice však už před posledním kolem věděly, že se budou těšit z triumfu v základní části. Jihočeši svedli před startem play off vyrovnanou bitvu s Dobřany, z nimiž nakonec odcházeli v roli poražených. To je však příliš mrzet nemusí, protože po konci klání převzali z rukou místopředsedy Českomoravského svazu hokejbalu Milana Huška pohár za prvenství v základní části. Svěřenci hlavního kouče Víta Čapka se už musí plně soustředit na vyřazovací boje, do nichž vstupují proti osmé Jihlavě.

Produktivitu táhnul junior Malecha, Pixa zářil mezi třemi tyčemi


Hokejbalisté z Prachatic nezažili zrovna povedený závěr základní části, protože ve dvou posledních duelech padli nejdříve s Poličkou 5:7 a následně s Dobřany 2:4. I tak si ale před závěrem základní části pojistili celkové prvenství a do čtvrtfinále play off 1. Ligy budou vstupovat proti osmému celku tabulky z Jihlavy. Tu Jihočeši porazili v sezoně hned dvakrát. Na podzim se těšili ze skalpu hráčů z Vysočiny 4:2 a na začátku dubna letošního roku ovládli klání na půdě Jihlavy v poměru 3:2. Prachatice tak budou do série vstupovat v roli favoritů, navíc když se předpokládá vytížení největších jihlavských hvězd v extraligovém Kert Parku, který bude proti Letohradu zápolit v semifinále play off CROSSDOCK Extraligy.

Prachatice nastřílely v základní části celkem 74 gólů, což je druhý nejvyšší počet hned po Poličce, jež se na jaře neskutečně rozjela a zastavila se na 79 gólech z 18 odehraných zápasů. Jihočeši si v 18 duelech základní části připsali 13 výher po normální hrací době a jen čtyřikrát odcházeli z utkání bez jediného bodu. Nejlepší obranou v lize se pyšní opět Kometa z Poličky, Prachatice pak okupují v této statistice druhou příčku společně s Dobřany. Oba tyto celky totiž obdržely v osmnácti zápasech 41 branek.

Nejproduktivnějším hráčem Prachatic se v základní části 1. Ligy stal junior Matyáš Malecha, jenž si v 18 letech počínal jako zkušený mazák. V celkovém pořadí kanadského bodování celé soutěže mu patří 5. místo s tím, že statistiky z posledních duelů ještě nejsou započítány tak uvidíme, jak nakonec dopadne. Prachatice se nicméně v celé sezoně mohly spolehnout na výtečné výkony gólmana Pixy, jenž patří mezi tři nejlepší brankáře druhé nejvyšší soutěže v České republice. Jak si Jihočeši povedou v play off? Přejedou už ve čtvrtfinále Jihlavu a co pak? Polička a Dobřany znatelně pro play off posílily, takže mezi favority na vítězství celé soutěže můžeme pasovat hned několik celků.