Prachatice stále na nule! Není potřeba propadat panice, vrátíme se na vítěznou vlnu, věří kapitán Turek

04.10.2020 17:04
1. LIGA            - zdroj: Hokejbal.cz
Z

Prachatice stále na nule! Není potřeba propadat panice, vrátíme se na vítěznou vlnu, věří kapitán Turek

 

Kapitán Horalů, Jan Turek, zatím se svým týmem zažívá černou sérii. Po třech zápasech jsou Prachatice stále bez bodu a jihočeský celek se trápí. Dokáže kapitán Prachatic svůj celek nasměrovat tím správným směrem? Kde je chyba a co musí Jihočeši zlepšit?

Potýkáme se i s generačním problémem

Jak zatím vidíte situaci v Prachaticích? Tři zápasy, tři porážky, necítíte se frustrovaně?

Samozřejmě, že to není ideální a všichni to víme, ale není potřeba propadat panice. Osobně věřím, že se dokážeme zvednout a navázat na dobré výkony z předešlých let. Je pravda, že v hlavách to máme a pereme se s tím, ale já klukům věřím a společně posuneme Prachatice opět na vítěznou vlnu.

Kde vidíte vaše slabá místa? Co musíte a chcete určitě do dalších zápasů zlepšit?

V týmu proběhly nějaké změny, odešli kvalitní hráči, další jsou zranění a my jsme zatím nedokázali adekvátně zalepit tyto díry, bohužel zatím ani nedokážeme. Jiné hráče nemáme a ani mít nebudeme, musíme se s tím poprat. Myslím, že se potýkáme i s generačním problémem, kdy jsme určité roky nepracovali s mládeží a nyní nám v týmu právě tyto ročníky chybí. Myslím tím hráče mezi 27 a 30 roky, kteří jsou na vrcholu. Máme v týmu dost zkušených hráčů neboli těch již za vrcholem (smích), včetně mě a pak spousty mladých hráčů, kteří se potřebují otrkat a místo toho po nich chceme, aby se stali ve 20 letech tahouny týmu.

Jan Turek patří mezi dlouhodobé tahouny Prachatic, trápí ho ale slabá morálka mladých hráčů. Autor fotky: Vladimír Klíma.

 

Tato generace o to nemá vůbec zájem...

Jaké jsou vůbec vaše cíle letošní prvoligové sezóny? Určitě to je play off, je to tak?

Nedostat se do play off by pro Prachatice bylo velké zklamání. Už před sezónou jsme si řekli, že budeme chtít právě mladé hráče zapracovat více než v předešlých letech. Ti však musí projevit velkou snahu při tréninku a v zápasech, aby ukázali, že o místo v áčku stojí. Nedokážu se však zbavit dojmu, že tato generace o to nemá vůbec zájem, porvat se, zabejčit, když je třeba. Nenechat se rozhodit jedním špatným rozhodnutím. Kecy jako „nepojedu někam 200 kilometrů, abych tam pak seděl na střídačce, to půjdu raději za béčko“, to za nás nebylo, my jsme vždy chtěli hrát a porvat se o svou šanci a v zápase vždy nechat vše a soupeřům dát „bídu“.

Proti Svítkovu jste dostali 7 branek, ale byl to vyrovnaný zápas, kde se duel zlomil ve prospěch Pardubic?

Měli jsem dobrý vstup do utkání a od začátku hráli aktivně tak, jak jsme si řekli, bohužel nás zastavila zbytečná vyloučení, která pustila Svítkov do hry a zaslouženě i do vedení. Bylo to pro nás velice těžké, jdete do zápasu, který chcete vyhrát a najednou na ukazateli svítí 0:3. Musím pochválit kluky, že jsme se ani za tohoto stavu nevzdali a dokázali i díky polevení Pardubických zápas srovnat na 3:3. V tu chvíli jsme měli jasně navrch a hosté byli opaření, místo toho, abychom jim zasadili rozhodující úder, tak jsme byli opět nedisciplinovaní, neplnili trenérovi pokyny, a hlavně nehráli jako tým! Svítkov nás zaslouženě ponížil před našimi fanoušky. I přesto věřím klukům a vím, že se karta obrátí. Soutěž je dlouhá a rozhodující bude, jak se připravíme na play off, to je úplně jiná soutěž.

Prachatice se budou snažit získat první body proti silné Poličce, ale už bez výborného obránce Jakuba Laurince, který se vrátil do mateřského Suchdolu. Autor fotky: Vladimír Klíma.

Polička je velice kvalitní soupeř a nedá nám nic zadarmo

O víkendu budete cestovat na půdu poličské Komety, s jakou vizí pojedete na východ Čech? Cílem budou tři body?

Chceme vyhrát každý zápas a budeme chtít vyhrát i v Poličce. Musíme si to srovnat v hlavách a trpělivě čekat na svou šanci. Víme však, že Polička je velice kvalitní soupeř a nedá nám nic zadarmo.

Budete se nějak více připravovat na nadcházející duel? Ve vzájemných zápasech mají oba týmy stejné šance, jak na Kometu vyzrát?

Nijak speciálně se připravovat nebudeme. V tréninku se teď spíše zaměřujeme na rozehrávku a přechod z obranného pásma a také na důsledné obraně. Gólů teď dostáváme moc, až je mi líto našeho brankáře Honzy Holuba, který zaskočil za zraněného Tomáše Pixu, odvádí totiž v brankovišti 100% výkon a my mu vůbec nepomáháme. Jediný, kdo by mohl mít radost z tolika obdržených gólů, vyjma soupeřů, je snad jen náš pokladník. (smích) Ale jak říkám, je potřeba to brát pozitivně a nesklánět hlavy. Ty důležité zápasy teprve přijdou, zatím to je pouze předehra.

Možné přerušení sezóny? Věřím, že zvítězí zdravý rozum

Se sportovním děním to nevypadá zatím moc dobře, jak hodně by to hokejbalu ublížilo, kdyby se přestalo hrát? Vadilo by Vám přerušení sezóny?

Samozřejmě by nám to moc ublížilo a nejenom hokejbalu, ale i ostatním sportům. Ten dopad z nedokončené sezóny na sobě jasně pociťujeme, přestalo se trénovat, hrát a pokud na sobě někdo nemakal sám, tak se sportovně nikam neposunul, ba naopak. Proto je teď potřeba zapnout o to víc a makat, než se vše opět zavře. Tahle situace je opravdu šílená, a to, co se děje, je neskutečné. Přijde mi, že někdo tam nahoře zkouší, co vše si k nám a k národu může dovolit. Co my si necháme dovolit! Věřím, že zvítězí zdravý rozum a veškerá opatření se brzy opět uvolní. Všem okolo hokejbalu přeji, ať se jim v tomto nepředvídatelném období daří a neztrácejí dobrou náladu.

4. října se můžete těšit na další 3 klání v 1. Lize. V Plzni se utkají dva juniorsky poskládané mančafty. Který z nich má větší šanci na body? Mečouni nebo Autoskláři? Kometa bude hájit body na svém hřišti, kam přijedou Horalové. Zvládnou Prachatice vydrancovat poličskou Kometu? Svítkov bude bojovat proti silnému soupeři z Brna. Navážou Hvězdy na povedený zápas z jihu Čech?