O víkendu Horalové v 1.lize na 50%.

23.10.2017 18:57

HBC Highlanders  - SK Kelti 2008 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)
HBC Plzeň Litice - HBC Highlanders  0:4 (0:0, 0:0, 0:4)

V sobotu čekal prachatické hokejbalisty zápas s neoblíbenými Kelty, kterým měli Horalové po těsné prohře v Berouně, co vracet. Navíc to byli jediné tři body, které Kelti v 1. NHbL doposud posbírali. A také prozatímní domácí neporazitelnost pasovala Prachatice do role favorita.

Od úvodních minut měli Horalové střeleckou i herní převahu, za což byli odměněni brankou z hole Jaromíra Markytána a později i využitou přesilovou hrou po přesné střele Romana Valka. Hostím se však v závěru třetiny podařilo snížit na rozdíl jediné branky po dorážce Beneše.

A hned v úvodu druhé části bylo vyrovnáno, když se na brankovišti nejlépe zorientoval dorostenec Kříž. Domácí marně doráželi na brankáře hostí Laška, kterému vydatně pomáhali i obětaví obránci Keltů. Hosté okamžitě vyhazovali každý získaný míček přes všechny čáry nebo kamkoliv co nejdál od branky, čímž nepovolili Horalům vytvořit si soustavný tlak.

Poslední dějství mělo podobný průběh, jako to předchozí - střelecky aktivní Horalové se jen velmi těžko dostávali do vyložených šancí, které pak končili buď na skvělém Laškovi nebo vyhozením jedním z obránců hostí. Navíc, po zmatku v obraně se k další dorážce dostal berounský Gotthart a poslal tak Kelty do vedení. A protože na tuto branku Horalové nenašli odpověď, prachatická aréna U Rybníčku byla poprvé vyloupena.

Hned v neděli měli Horalové změřit síly opět s papírově slabším soupeřem - HBC Plzeň Litice. V Plzni chtěli Horalové získat tři body a napravit tak sobotní neúspěch. Slabý déšť proměnil hřiště ve Štruncových sadech v jedno velké kluziště, čemuž odpovídala i kvalita předváděné hry obou soupeřů. Urputný hokejbal s velkým množstvím chyb a nepřesností se přítomným třem divákům zrovna nezamlouval.

Ke konci utkání se však vyjasnilo a plast začal postupně osychat. To vyhovovalo více prachatickým hokejbalistům, kteří začali proměňovat gólové šance. První branku vstřelil stejně jako v sobotu Jaromír Markytán, který tvrdou střelou nedal brankáři domácích šanci. Na 2:0 pak zvyšoval Martin Dojčar, který usměrnil nadýchaný centr Václava Korouse za záda plzeňského gólmana. Další centr od stejného hráče na sebe nenechal dlouho čekat, tentokrát zakončoval přesně Michal Jiroušek. A na konečných 4:0 upravil skóre Roman Valek. Za zmínku stojí i čisté konto Tomáše Pixy, který za svá záda nepustil ani jednu z 28 střel.