Několik otázek pro hrajícího trenéra a kapitána "A" týmu Jana Turka od admin. webu.

19.12.2012 09:25

  1. Jak jseš spokojen s podzimními výkony?

Když budu hodnotit výkony, tak tam taková spokojenost nepřevládá. Některé naše zápasy byly jako noc a den, hlavně co se týče částí zápasů. Byli jsme schopni odehrát perfektní třetinu, ale po přestávce jakoby na hřiště přišlo jiné mužstvo a spadli jsme do průměru. To je naše velká slabina, udržet nadstandardní výkon po celých 45minut a ne se pohybovat během zápasu v sinusoidách. Hlavně se to projevuje v zápasech, kdy jdeme do rychlého vedení a výsledek nás natolik uspokojí, že se začneme soustředit na vše ostatní jen ne na hru, kterou chceme hrát. Hlavně někteří hráči si snaží zvyšovat své ego na úkor výsledku týmu. Věřím ale, že si tito jedinci uvědomí, že střílení gólů a sbíraní bodů do kanadského bodování nenahradí pocit vítězství a úspěch kolektivu.

Opakem je však, když budu hodnotit výsledky v tomto případě převládá spokojenost, i když samozřejmě všichni víme, že cesta k úspěchu je hodně dlouhá a klikatá.

 

  1. Jaký byl cíl před sezonou a jak se daří naplňovat?

Cíle jsme si před sezonou žádné nestanovili, snad jen nebýt na tom hůř než loni. Já osobně jsem však měl cíle vyšší, po základní části jsem si přál mít na kontě 42 bodů, což by nám mělo zaručovat dobrou výchozí pozici pro PO a vyhnutí se silné čtyřce v prvním kole playoff (Tábor, Stars, Písek, Betonova). Avšak když soutěž sleduji, žádný zápas nebude v PO lehký, o to víc když Olymp v extralize nemá o co hrát, dá se tedy očekávat, že na jarní část využije B tým pomoc pendlů a pokud se do PO probojuje, rázem se stane černým koněm a jedním s aspirantů na vítězství.

Ke splnění cíle už nám tedy schází jen krůček, ale pokusíme se v každém zápase urvat všechny body a hlavně stabilizovat výkony před PO.

 

  1. Po podzimu jste trochu překvapivě vedoucí tým KHbL (zdá se, že někteří vás stále považují za outsidera soutěže), Písek má o zápas méně i lepší skóre a nemáte zrovna příznivý los. Jak to vidíš na jaře?

 

Ano, je pravda, že některé týmy s námi nepočítají, ale ten kdo sleduje hokejbal a hře rozumí ví, že by byla velká chyba náš tým podcenit. My se soustředíme na svou hru a nebudeme koukat na zápasy ostatních. Nemůžeme spoléhat, že nám k první příčce pomůžou ostatní, jsme v tom sami, to si musíme srovnat v hlavě a tak i přistoupit k tréninku.

Na jaře nás čekají ještě těžké zápasy, ale o to kvalitnější příprava před PO. Hlavně zápasy s Táborem, Betonovou a Pískem pro nás budou klíčové, pokud chceme pomýšlet na prvenství po základní části. Ale i zápasy s papírově slabšími soupeři nebudou lehké, pár chyb, špatný den, nekoncentrovanost, podcenění soupeře a náš cíl se může zbořit jako domeček s karet. Pokud chceme uspět musíme tyto zápasy zvládnout.

 

  1. V týmu se prosazuje hodně odchovanců i dorostenců. Byly podzimní výkony pro Tebe osobně překvapením?

 

Už první rok po mém návratu ze Zlivi jsem věděl, že v „puberťákách“ je potenciál a že tu vyrostla dobrá generace mladých kluků, za což patří velký dík trenérovi dorostu J. Lefflerovi, jen je bylo třeba trochu usměrnit, po té lidské stránce. Ale i starší kluci, kteří se vrátili i ti kteří u týmu byli, v sobě zažehli jiskru obnovili srdce bojovníků, získali zpět ztracené sebevědomí a touhu vítězit. Dobře se tým poskládal a odměnou jsou nám dobré výsledky. Proto pro mě nejsou překvapením, jen mě mrzí některé zápasy, konkrétně se Starsem a Betonovou kde jsme špatným přístupem o body přišli. Ale je to pro nás poučení do budoucna. Stejně tak pro mě není překvapením hra jednotlivých formací nebo jedinců, kde je jasně vidět, kdo a kolik času věnuje přípravě a tréninku. To se následně projevuje i v rozhodujících okamžicích zápasu a také je vidět píle těchto hráčů v produktivitě týmu. Pevně věřím, že ve svém úsilí budou pokračovat a další je budou následovat.

 

  1. Na čem potřebujete zapracovat v zimní přestávce a jaká bude příprava?

 

To je zcela zřejmé, potřebujeme srovnat výkony ve třetinách. Tak jak do zápasu aktivně vstoupíme, z něj také musíme vystoupit. Zlepšit obranou fázi hlavně v průběhu hry kdy nás soupeř dostává pod tlak, protože pak řešíme situace lehkovážně a zbrkle. Zde se projevuje malá zkušenost odehrání velkých zápasů některých hráčů, ale je to i má chyba, že ve vypjatých situacích dostávají na hřišti prostor psychicky odolnější hráči, kterým v těchto situacích více důvěřuji. Vím však, že za stavu 3:0 pro nás, si není těžké věřit a tak ti psychicky slabší hráči žádné potřebné zkušenosti pod kůži nevstřebají.

Všichni si nyní od hokejbalu odpočineme, možná se sejdeme na rybníce při již tradičním Winter Classic a v lednu nás čeká tělocvična, kde zapracujeme hlavně na vytrvalosti a posilování. Následovat bude třídenní soustředění v srdci Šumavy na Hamrech, kde již budeme trénovat dynamiku, sílu, rychlost a výbušnost. Pokud to počasí dovolí, zatrénujeme si i venku na hřišti a herní příprava nás čeká již tradičně na Betonova Cupu, kde budeme obhajovat loňské prvenství a pak už ostrý start s nevyzpytatelnými a bojovnými Vikingy. A v průběhu jara zapracujeme na herních situacích, tak abychom jsme dali naší hře řád a systém.

 

  1. Počítáš pro již vlastně jisté play-off s doplněním kádru tak jak to dělají jiné týmy?

 

V tom je PO nevyzpytatelné, většina týmu se kvalitně posílí a je to jako když hrajete proti úplně někomu jinému. Ostatně my na to samozřejmě doplácíme, protože nemůžeme využít hokejisty nebo budějovické kluky z jiných týmů, protože Prachatice jsou poněkud z ruky. Pokusil jsem se kontaktovat některé kluky, ale v případě kluků ze Zlivi, kde jsme měli zájem o Jirku Čiperu a Míru Vebra to ztroskotalo na vzájemném překrývání zápasů a i v PO se dá počítat, že Zliv půjde daleko, tak bychom ani jejich pomoc nemuseli využít. Mám v hledáčku 1-2 kluky z tenisákovky tak uvidíme, jak se to vyvine. Jména si zatím nechám pro sebe, aby nám je někdo nevyfoukl. Pravda je, že je potřeba jednat rychle, abychom nepřišli „s křížkem po funuse“ jako v případě Petra Masopusta, který se již domluvil s Betonovou. Na druhou stranu pro nás nebude problém odehrát PO jen se současnými kluky, jsme výborná parta a hrajme za stejného chlapa. Jen mě mrzí, že někteří hráči toho zneužívají, že nás je tak tak na tři formace a na tréninky záměrně nechodí, protože vědí, že mají své místo jisté. Větší konkurence kvalitních hráčů by nebyla vůbec na škodu.

Pokud by měl tedy někdo kvalitní zájem, vůbec se spolupráci nebráníme, ale jedná se opravdu o jedno až dvě jména. Jsme za jedno v tom, že nikoho by netěšilo vyhrávat způsobem jakým to dělá třeba Písek, že na PO si pozve své odchovance, kteří za ně v základní části nenastupují, při tom si myslím, že i bez nich mají velice kvalitní a široký kádr, s kterým by také dosáhli vrcholu.

 

  1. Tým je sice poměrně mladý, ale jak ukazují výsledky (až na výjimky) již poměrně zkušený. Což takhle zkusit 1. ČNHbL.

 

Otázka 1.ČNHbL tady je, avšak je k tomu zapotřebí velké úsilí. A to jak od města Prachatice, co se týče finanční podpory, protože dosavadní podpora hokejbalu v Prachaticích je až tristní. Poté získat na hřiště licenci B a získat samozřejmě i nějaké kluky, kteří by měli chuť jít do toho s námi. Nebudeme si nic nalhávat v Prachaticích může tuto soutěž hrát max. 7-10lidí a to ne z důvodu svého umění, ale z důvodu cílevědomého přístupu k tréninkům a dalším sounáležitostem. Což značí doplnit tým o jedno auto, které by jezdilo z Budějovic.

No a v neposlední řadě vyhrát baráž.

V průběhu svátků nebo ledna zasedne rada starších a probere pro a proti.

 

  1. Je něco, co bys chtěl závěrem říci nebo někomu vzkázat?

 

Snad jen poděkovat horalům za dosavadní výsledky nejen na hřišti, ale i mimo něj Za skvěle a vždy s úsměvem strávené chvíle, při našich akcích. Aby každý přistupoval ke spoluhráčům i protihráčům s pokorou a uznáním a dokázal si odpovědět na otázku „Čím jsem pro tým prospěšný, co jsem vykonal a v čem se na mě můžou spoluhráči spolehnout….“

Závěrem bych chtěl moc poděkovat žernovické obci a tamním hasičům za pomoc s našim svatostánkem, všem, kteří se starají o propagaci klubu, jak na youtubu,Facebooku, webu nebo v novinách, ale i těm, bez kterých by nebylo časomíry, občerstvení a dalších zásadních věcí…díky, moc si toho vážíme.

Všem hokejbalovým příznivcům a hlavně našim fanouškům, Šťastné a Veselé….. a v novém roce opět na Kobylce.