Markytán zpět na extraligové scéně a s reprezentačními ambicemi

29.08.2018 20:40

zdroj: https://hokejbal.cz/extraliga/clanky/mistrovsky-kert-park-ulovil-dalsi-klenoty-navrat-k hokejbalu-hlasi-danko-deveri_id-5885.html


Jaromír Markytán - útočník/obránce (24 let), držení hole: L


Prachatický hokejbalista oslaví na začátku příštího roku pětadvacáté narozeniny. Na Lužinách se objeví další vytáhlý, silný, rychlý a technicky zdatný hokejbalista, jenž ovládá snad všechny hokejbalové činnosti, na které si vzpomenete. Potřebujete střelu jako kůň? Či kombinačně vyšperkovanou akci? Pak je Jaromír Markytán tou správnou volbou. V roce 2014 patřil na juniorském mistrovství světa v Bratislavě mezi největší opory dvacítky, jež se probojovala až do finále šampionátu, a nakonec brala titul vicemistrů světa. V tu dobu nastupoval hlavně v útoku, tehdy ještě hrál za Kladno a pak se na nějaký čas "odmlčel".
Nyní mu ale nejen jeho výkony z minulého ročníku vynesly pozvánku do zúženého kádru seniorského národního týmu pod vedením Jiřího Mašíka, který ho před lety trénoval už v juniorské reprezentaci. Mašík ho však zařadil na post obránce, kde rozdává jeden přesný pas za druhým a jeho jedovatá střela z dálky byla nadmíru cítit při přípravných zápasech v rámci srpnového soustředění národní družiny v Jičíně. Markytán naskočil v minulém ročníku do 17 prvoligových zápasů základní části za Prachatice, v nichž si připsal 16 kanadských bodů za 9 přesných střel a 7 asistencí. Dokonce odehrál pár zápasů i za extraligový Rakovník. Jedná se tak o vyspělého hráče a Kert Park ho může využít při přesilovkách, oslabeních, v obraně i útoku, prakticky kdekoliv stejně jako Václava Šlehofera.