Komplexní ohlédnutí za podzimem 2018

29.01.2019 19:31

Ohlédnutí HBC Prachatice za podzimní části hokejbalových soutěží
a příprava na jaro 2019.
Již jen čtyři týdny zbývají do zahájení jarní části hokejbalových soutěží a týmy "Horalů" z HBC Prachatice se začínají intenzivně připravovat. Ale před tím, než vše znovu vypukne, se krátce ohlédneme za podzimní polovinou soutěží u jednotlivých týmů.

Minipřípravka - nejmenší Horalíci sehráli na podzim 2018 v "Přeboru přípravek a minipřípravek" pět turnajů a přesto, že někteří z nich hráli soutěž vůbec poprvé, odehráli svá utkání se ctí povětšinou se dvěma týmy (výsledky v této kategorii nejsou podstatné a nezveřejňují se).

Přípravka -  tato kategorie měla na pořadu o jeden turnaj více než mini, tedy šest a již zkušenějším hokejbalistům se dařilo nad očekávání ( rovněž v této kategorii se výsledky nezveřejňují) ale rodičům a trenérům přinesl pohled na malé hokejbalisty v obou kategoriích hodně radosti.

Mladší žáci - v "Přeboru mladších žáků" tato kategorie sice přišla o jeden tým (děvčata v této sezóně hrají v týmu společně s chlapci a ještě navíc nově "Ligu žen") ale po polovině soutěže, která se hraje společně s regionem Západ, jsou Horalíci na 1.místě v tabulce z osmi týmů v soutěži. Z 10 utkání 8x zvítězili, jednou remizovali a pouze jednou prohráli. V tabulce slušnosti jsou druzí.

Starší žáci - na kategorii starších žáků, do které přešli někteří ml. žáci a někteří se naopak posunuli do kategorie dorostu, je nejvíce vidět nezkušenost a okupují zatím poslední 6.místo ve své skupině "Ligy starších žáků" a mají na jaře co zlepšovat.

Dorost - v "Extralize dorostu" hrají Horalové se střídavými úspěchy a jsou po podzimu v tabulce divize Západ na 5.místě z 10 účastníků se šesti výhrami a šesti porážkami. I tady je poměrně velký prostor na zlepšení.

Junioři - tuto nově vytvořenou kategorii klub neobsazuje, všichni hráči ve věku juniorů nastupují pravidelně v týmech mužů.

Muži "C" - výkonnostně třetí mužský tým Horalů je zatím na 7.místě v "Regionální lize" z devíti zůčastněných týmů. Mužstvo se potýká hlevně s produktivitou a malými zkušenostmi.Několik slibně rozehraných duelů nedotáhli Horalové do ůspěšného konce. Z 11 utkání mají zatím tři výhry a osm
porážek.

Muži  B" - O rezervě Horalů platí to stejné jako o týmu "C". Před soutěží (2.liga-jih) panovaly obavy, aby tým byl vůbec konkurence schopný mezi daleko zkušenějšími týmy. Horalové ale vůbec nezklamali a jsou se třemi výhrami, dvěma remizami a šesti prohrami zatím čtvrtí ze šesti účastníků soutěže, mají ale určitě co zlepšovat.

Muži "A" - První tým mužů si v celostátní "1.lize", i přes loňské  premiérové umístnění v polovině tabulky, vedl překvapivě suverénně a odehrál podzimní část soutěže na výbornou. z 9 utkání Horalové 8x zvítězili a pouze jednou odešli poraženi a jsou s jednobodovým náskokem a jedním utkáním k dobru na čele soutěže. Zároveň se prezentují jako nejslušnější tým soutěže a brankář Tomáš Pixa vévodí statistikám brankářů. To těžší ale Horaly teprve čeká. Jarní polovina soutěže bývá podstatně obtížnější, týmy se posilují a Horaly čeká ještě šest těžkých utkání na hřištích soupeřů a pouze tři v
domácí aréně. Play-off by jim ale již nemělo uniknout a v něm se pak teprve bude rozhodovat o konečném umístnění.

Ženy - "Ligu žen" hrají prachatická děvčata poprvé a povětšinou s hráčkami patřícími ještě do kategorie žáků a mají opět velkou nevýhodu proti ženám, hrajícím tuto soutěž již několik let. Z osmi účastníků jsou zatím sedmé s jednou výhrou, jednou remizou a čtyřmi těsnými prohrami. To, že jsou ale na jarní část soutěže dobře připraveny, potvrdil turnaj v Kralupech, který zcela jednoznačně vyhrály. (Psali jsme již dříve.)


Klub se již třetím rokem prezentuje jako "Hokejbalové centrum mládeže", jediné v Jihočeském kraji a jako jedno z devíti v celé republice. Na soupiskách týmů je celkem 214 hráčů a hráček (160 v mládežnickém věku), z nichž mnozí nahlíží do reprezentačních výběrů. V kategorii U14 jsou to Ondra Makovička, Milan Šmajcl, Jonáš Novák a Honza Fafejta, v kategorii U18 - Jirka Štěpánek a Ondra Veselý, u mužů Jarda Markytán a u žen
Tereza Kotlíková, Kristýna Štěpková a Veronika Červíková. Tak ať se vám všem daří !!

Týmy se zatím připravují v tělocvičnách, na venkovní hřiště se dostanou až jak to dovolí počasí. Zahájení jarní části se ale kvapem blíží, je na pořadu již o prvním březnovém víkendu. Highlanders GO !!

Foto:Jana Nekolová