EXTRALIGA V PRACHATICÍCH !!! (Zdroj: Deník)

31.07.2022 13:19

Během pár dní se „upekl“ přesun Prachatic z 1. Ligy do nejvyšší soutěže. Extraligu totiž možná nečekaně opustil Most. Toho nahradí právě HBC Prachatice. Hned několik hráčů Horalů nastupovalo v loňském ročníku v nejvyšší soutěži v jiných klubech, takže tým z jihu Čech má výborný potenciál.

Přestože v uplynulém soutěžním ročníku první ligy skončili prachatičtí hokejbalisté šestí, v nové sezoně se objeví o soutěž výše. „Myšlenkou přesunu do Extraligy se zabýváme již delší dobu. Řešili jsme, zda se z nás stane pouze klub, který vychovává mládež pro ostatní týmy, nebo ti nejlepší mládežníci zůstanou pod Libínem. Máme zde plno skvělých mladých hráčů, za což je třeba poděkovat trenérům, vedení klubu, rodičům, že je k nám přivedli, a v neposlední řadě i Městu Prachatice za podmínky, jaké nám vytváří. Nicméně ti nejlepší začali odcházet jinam a s tím se nechceme smířit,“ uvedl kapitán prvního týmu Horalů Jan Turek pro Prachatický deník.

Jak už bylo jednou řečeno, tak se Prachatice v loňské sezóně neprezentovaly zrovna povedenými výkony v 1. Lize, tento fakt byl ale určitě ovlivněn tím, že mnoho hráčů nastupovalo v Extralize za jiné týmy a nižší soutěž neměla tudíž takovou prioritu. „Tím, že kluci odcházeli do jiných extraligových týmů, šla dolu i výkonnost našeho týmu v první lize. Možná paradoxně by pro nás bylo těžší hledat hráče pro první ligu než pro Extraligu,“ zamýšlí se kapitán Horalů Jan Turek. „A je třeba říci, že na jihu Čech je plno skvělých hráčů, kteří na Extraligu mají. A většina extraligových klubů je tvořena těmi nejlepšími hráči z daných krajů,“ upozorňuje.

Jiří Štěpánek nastupoval v předešlém ročníku v Extralize za Dobřany, teď si zahraje proti nim! Autor fotky: Deník/Vladimír Klíma (momentka z utkání 1. Ligy mezi Dobřany "B" a Prachaticemi "A").

První rok bude těžký, ale usilujeme o dlouhodobý plán

Již v předchozí sezoně hrála celá pětice prachatických hokejbalistů v extraligových týmech. Ti by se měli nyní vrátit. „Mimo Prachatice hráli Jirka Štěpánek, Pavel Šilhán, Radek Sitter, Jarda Markytán a Víťa Šimůnek. Ti logicky upřednostňovali Extraligu před 1. Ligou a za nás nastupovali, když měli volno. Ale jejich neúčast se odrážela i na úrovni pátečních tréninků,“ doplnil Jan Švácha.

Každý rok jezdil do Prachatic na turnaj tým složený Jaromírem Markytánem pod názvem Fialové Kobry. Jeho hráči by se asi Prachatickým hodili. „Takový tým mít, tak bychom asi byli konkurencí všem týmům z popředí Extraligy. My se ale snažíme udělat Extraligu jihočeskou a mít dlouhodobý plán s tím, abychom za pár let mohli pokukovat po vyšších místech. Je jasné, že první rok bude těžký,“ hledí k první sezoně v Extralize Turek.